Eivind Aarset

Bergens Tidende

Ambient musikk med og uten fakter

If you are the copyright holder of this article, and want it removed from this site, please contact me.

«Ambient» er en hendig sjangerbetegnelse – på lik linje med «world music» og «jazz». Alt mulig kan plasseres der. Musikk som svever klangfull og identitetsløs mellom sjangrene kan lett plukkes ned og få et trygt og godt hjem i ambient-verdenen.

Ordet befinner seg ikke langt unna ambiguøs – tvetydig – selv om det kanskje aldri var i tankene da superprodusent Brian Eno patenterte betegnelsen på 70-tallet. Da ment om atmosfærisk musikk lytteren hadde et valg om å ta del i. Den fungerte like godt i bakgrunnen, som såkalt «furniture music». Sjangeren hadde en oppblomstring igjen på 90-tallet, og takket være Punkt-festivalen i Kristiansand og andre avarter, er den sprell levende i dag.

Ambient musikk blir i en fremmedordbok forklart med «en langsom variant av techno ». Det kanskje ikke alle som synes treig techno er ønskelig bakgrunnsmusikk i stuen, men de to albumene det tyske ECM har sluppet denne uken vil nok gjøre seg utmerket. Her er det lydene som regjerer, mens rytmer og melodier er lydige tjenere.

Gitarist Eivind Aarset spiller på begge albumene. En av Norges mest anvendte sidemenn innen moderne ambient/jazz, blant annet sammen med Nils Petter Molvær på hans revolusjonerende «Khmer» fra 97. Selv om han har gjort flere album under eget navn tidligere, er dette første gang på ECM. På «Dream Logic» har han alliert seg med Punkt-gründer Jan Bang (sampling og programmering) som produsent og medspiller.

Åpningssporet «Close (For Comfort)» setter umiddelbart tonen for albumet. Buede strenger, skjelvende vibrato og en melankolsk melodi – iscenesatt av et loddent, velprodusert lydteppe. Vi er i Sør-Amerika et sted – men alt er frosset til is. Albumet duver videre – fra mystisk, ambient bossanova til knirkete, skjult østlig psychedelia og golde landskap. Og to ganger kommer vi tilbake til åpningssporet – i nye variasjoner. Dette er tvetydig musikk – kanskje er dette drømmenes logikk?