Eivind Aarset

Dagbladet

Drømmelogikk og nye takter

If you are the copyright holder of this article, and want it removed from this site, please contact me.

Gitaristen Eivind Aarset er godt hørbar i disse dager. Fredag utkommer hans nye album, "Dream Logic", lørdag starter han en lang europaturné og neste uke dukker han opp på Thomas Strønen/Iain Ballamys nye Food-plate, "Mercurial Balm".

Etter flere egne utgivelser på Bugge Wesseltofts Jazzland, kommer Aarset nå på ECM, der han allerede har en omfattende cv som medmusiker for bl.a. Nils Petter Molvær, Marilyn Mazur, Jon Hassel, Arve Henriksen og Arild Andersen. På "Dream Logic" har han samarbeidet tett med Jan Bang og Erik Honoré om produksjon og klanglig utforming av de 11 melodiene/klangskulpturene/lydlandskapene, og albumet er en av de få ECM-utgivelsene som ikke bærer ECM-sjef Manfred Eichers navn overhodet.

Som gitarist med stor sans for og ditto kunnskap om elektronikkens lyd- og dermed uttryksutvidende muligheter, er Eivind Aarset en banebryter. Også på "Dream Logic" spiller gitaren ofte rollen som manipulerbar lydkilde og redskap for lag-på-lag-legging mer enn som tradisjonell melodiforteller-stemme, men med balladesvevet "Hommage to Greene" minner Aarset oss på at det fortsatt bor en "Albatross" i ham, og at den fortsatt kan fly. Faktisk føyer hyllesten til Peter Greene seg organisk inn i "Dream Logic"s grunnstemning av søkende ro, uforstyrrelige pulser og duse fargespill - en musikalsk vev med lange linjer og tusen detaljer som Aarset, Bang og Honoré følsomt og konsentrert vever etter ... nettopp, drømmenes helt særegne logikk.